Gyakran ismételt kérdések

Kérdése van?

Mielőtt útra kelne

Online check-in

A fapados járatokra az online check-in (bejelentkezés/utasfelvétel) elvégzése díjtalan, bizonyos légitársaságok esetében kötelező – Ryanair, Wizz Air, Easyjet. Az online bejelentkezéshez kérjük keresse fel a légitársaság weboldalát, ahol a foglalási számot és az utas nevét szükséges megadni. Ennek elmulasztása esetén a légitársaság pótdíj fizetésére kötelezi az utast.

Wizz Air

A Wizz Air járataira az online check-in (bejelentkezés) elvégzése díjtalan, amely legkorábban 30 nappal, legkésőbb 3 órával a járat indulása előtt lehetséges a légitársaság weboldalán. Az oldal a jobb felső részen kérjük keresse ki foglalását a foglalási szám és az utas (ékezetek nélküli) vezetéknevének megadásával. Ezt követően végezheti el az online check-in-t. Reptéri check-in-re is van lehetőség, mely 3000 Ft külön díj megfizetése mellett vehető igénybe.

Ryanair

A Ryanair járataira kötelező az online check-in (bejelentkezés), amely legkorábban 7 nappal, legkésőbb 2 órával a járat indulása előtt lehetséges a légitársaság weboldalán. Ennek elmulasztása esetén a légitársaság pótdíj fizetésére kötelezi az utast.

Easyjet

Az Easyjet járataira kötelező az online check-in (bejelentkezés), amely legkorábban 30 nappal, legkésőbb 2 órával a járat indulása előtt lehetséges a légitársaság weboldalán. Ennek elmulasztása esetén a légitársaság pótdíj fizetésére kötelezi az utast.

Jet2

A Jet2 járataira az online check-in (bejelentkezés) elvégzése díjtalan, amely legkorábban 30 nappal, legkésőbb 3 órával a járat indulása előtt lehetséges a légitársaság weboldalán. A Manage my booking dobozban kérjük adja meg foglalási számát és az utas (ékezetek nélküli) vezetéknevét. Ezt követően végezheti el az online check-in-t. Reptéri check-in-re is van lehetőség, mely 3000 Ft külön díj megfizetése mellett vehető igénybe.

Az itt fel nem tüntetett vagy hagyományos légitársaságok esetén az online check-in nem kötelező, mindössze időt spórolhat vele, - annak elmulasztása esetén lehetőség van díjmentes repülőtéri check-in-re/bejelentkezésre is. Nem végezhető el az online check-in azon légitársaságoknál, ahol még nem érhető el ez a szolgáltatás, továbbá charter járatoknál, illetve olyan esetben, amikor eltérő légitársaság üzemelteti az adott járatot, mint amelyikre a repülőjegyet megváltotta.

Légi utasok jogai

A repülőjegyek módosítása

Módosítás szempontjából jelentős különbségek vannak a menetrendszerinti, illetve a diszkont (fapados) légitársaságok szabályai között. A menetrend szerinti járatoknál a legalacsonyabb díjtétel általában nem módosítható (útlemondási biztosítás köthető ebben az esetben) míg a magasabb osztályok bizonyos módosítási díj ellenében, a legdrágábbak (általában business osztály) költségmentesen módosíthatók. A jegyeken a névcserére általában nincs lehetőség, csak a dátum módosítható. A diszkont légitársaságok nagy részénél a névcsere bizonyos költség ellenében lehetséges, minden esetben módosítható az időpont fix, módosítási költség illetve az eredeti, és az új jegyár közti különbözet megfizetése mellett.

Nagyon fontos azonban - bármilyen jegyről legyen is szó - ha a jegy első szakaszát nem használja fel az utas úgy a légitársaság automatikusan törli a foglalás többi részét (tovább vagy hazautazást). Amennyiben már megkezdte az utazást - és a jegy feltétele megengedi - a visszaúti dátum módosítását legalább 24 órával az eredeti dátumhoz képest jelezni kell irodánknál, vagy az adott légitársaság helyi képviseleténél. Ellenkező esetben a visszaút elvész.

Poggyász információk

A légitársaságok minden esetben korlátozzák a repülőgépre feladható poggyász tömegét. Ez a súlykeret légitársaságonként és úti célonként különböző, de a repülőjegyen mindig feltüntetjük. Amennyiben csomagjának súlya meghaladja az előírt limitet, a légitársaság bizonyos mértékben és felár ellenében, lehetőséget biztosít túlsúly feladására is. A túlsúly felár mértéke is változó, de nagyságrendileg minimum 4-5 EUR/kg szokott lenni. Kérjük, ügyeljen arra, hogy azokat a tárgyakat, amelyekre bármikor szüksége lehet (pl. gyógykészítmények), a kézipoggyászban helyezze el, mert a feladott poggyászt már a check-in során elveszik, ami akár 2 órával az indulás előtt is megtörténhet.A bőröndön és a bőrönd belsejében is érdemes feltüntetni a nevét, elérhetőségét. Akár a repülőtéren is beszerezhető egy speciálisan erre a célra nyomtatott matrica, de természetesen bármilyen címke megfelelő, amin a kellő adatok szerepelnek. Mivel a csomagokat mindenhol meglehetősen nagy lendülettel pakolják, törékeny árut semmi esetre sem ajánlott a feladandó poggyászban elhelyezni! Amit megengednek, inkább kézipoggyászként vigyünk fel a repülőre, ha esetleg olyan áruról van szó, amit csak feladott csomagként engednek szállíttatni, előzetesen érdeklődjünk a légitársaságnál, milyen módon vállalják a fuvarozást.Amennyiben megérkezéskor azt vesszük észre, hogy csomagunk megsérült, haladéktalanul forduljunk még a repülőtéren a megfelelő légitársasági képviselethez, és vetessünk fel jegyzőkönyvet! Ugyanez a helyzet, ha esetleg nem érkezik meg a célállomásra a poggyászunk. A repülőtéren - bizonyos felár ellenében - vállalnak csomagfóliázást is, ami segít épen tartani a csomagot, de ami miatt még fontosabb: lehetetlenné teszi, hogy észrevétlen maradjon az esetleges lopás a csomagkezelés során.A repülőre feladott poggyászon kívül lehetőség van egy kézipoggyászt is felvinni a repülőre, aminek megengedett maximum tömege és kiterjedése szintén légitársaságonként változó. Általában maximum 10 kg súlyú, és 55x40x20 cm kiterjedésű kézipoggyászt szoktak engedélyezni (ami elfér a fejünk fölötti tárolóban vagy a székünk alatt). A pontos súly- és méretkorlátozással kapcsolatban kérjük, érdeklődjön az adott légitársaságnál vagy ügyfélszolgálatunkon.

Biztonsági előírások

Jogok, jogszabályok

A nemzetközi utasforgalomban érvényes felelősségi korlátozásról

Közöljük azokkal az utasokkal, akiknek célállomása, vagy az utazás során érintett leszállóhelye nem az indulási ország területén van, hogy utazásuk teljes útvonala, beleértve azt az útszakaszt, amely az indulási vagy rendeltetési hely országán belül fekszik, az un. VARSÓI EGYEZMÉNY hatálya alá tartozhat. Az ilyen utasok figyelmét felhívjuk, hogy amennyiben az Amerikai Egyesült Államokba, vagyonnan vissza utaznak, vagy megállapodás szerint megszakítják útjukat az Amerikai Egyesült Államok területén, az EGYEZMÉNY, valamint az alkalmazható díjszabások; (III) a fuvarozó fuvarozási szerződések kikötik, hogy egyes - az ilyen különleges fuvarozási szerződésekben résztvevő - fuvarozók felelőssége az utas halála vagy testi sérülése esetén általában a bizonyított kár összegéig terjed, de nem haladhatja meg a 75.000 USA dollárt utasonként, és ez a felelősség az ilyen értékhatárig független attól, hogy a fuvarozó gondatlanságban elmarasztalható-e. Ha az utasok fuvarozását olyan fuvarozók végzik, amelyek a különleges fuvarozási szerződéseknek nem résztvevői, vagy az utasok nem az Amerikai Egyesült Államokba, vagy onnan vissza utaznak és megállapodás szerinti útmegszakításuk nincs az Amerikai Egyesült Államok területén, az utasok halála vagy testi sérülése a fuvarozó felelősségének értékhatára általában megközelítőleg 10.000 vagy 20.000 USA dollár. A különleges fuvarozási szerződésekben résztvevő fuvarozók névjegyzéke azok irodáiban rendelkezésre áll és kívánságra megtekinthető.

Általában külön biztosítás is köthető magán biztosító társaságoknál. Az ilyen biztosítást a VARSÓI EGYEZMÉNY-ben, vagy a különleges fuvarozási szerződésekben lefektetett felelősségi korlátozások nem érintik. További felvilágosítással a légitársaságok vagy a biztosítási társaságok képviselői szolgálnak. Megjegyzés: A felelősségi korlátozásnak a fenti 75.000 USA dollárig terjedő összege magában foglalja a bírósági illetéket és perköltséget, kivéve amikor a keresetet olyan állam területén nyújtják be, ahol az előírás szerint a bírósági illetéket és perköltséget külön kell leróni. Ez esetben az értékhatár 58.0 0 USA dollár és ez az összeg nem tartalmazza a bírósági illetéket és perköltséget.

A poggyásszal kapcsolatos felelősségi korlátozások

A poggyász elvesztése, késedelme vagy sérülése esetén a fuvarozó felelősségének értékhatára az alábbi, hacsak magasabb értéket nem nyilvánítottak és járulékos díjat nem fizettek: a nemzetközi forgalomban (nemzetközi utazások belföldi szakaszait is beleértve) a fuvarozó felelősségének értékhatára megközelítőleg 20,00 USA dollár a feladott poggyász kilogrammjára és személyenként 400,00 USA dollár a fel nem adott poggyászra. A teljesen az USA-n belüli forgalomban az amerikai hatósági előírások értelmében legalább 3000 USA dollár személyenként. Bizonyos típusú értékcikkekre értéket lehet nyilvánítani. Néhány fuvarozó nem vállal felelősséget törékeny, romlandó vagy értékes cikkek fuvarozásáért. További felvilágosítással a fuvarozók szolgálnak.

Hatósági adókkal, díjakkal és költségekkel kapcsolatos figyelmeztetés

Jelen jegy ára a hatóság által meghatározott légiszállítási adókat, díjakat és költségeket is tartalmazhatja. Ezek a repülőjegy, árának jelentős részét képezhetik, vagy szerepelnek már az árban vagy a jegy "ADÓ/DÍJ/KÖLTSÉG" rovatá(ai)-ban vannak külön feltüntetve. A be nem számított adók, díjak vagy költségek külön is kérhetőek. Az alábbi figyelmeztetés nem vonatkozik azokra a jegyekre, amelyeket az Egyesült Államokból induló szállítás céljából az Egyesült Államokban értékesítettek.

Repülőgépre szállás elutasítása túlkönyvelés miatt

Azokban az országokban, ahol elégtelen helybiztosítás esetén alkalmazandó kompenzációs szabályok vannak érvényben, a fuvarozók vigaszdíjat fizetnek azon utasok számára, akik túlkönyvelés miatt nem tudnak elutazni azzal a járattal, amelyre érvényes helyfoglalással rendelkeznek. Ezen szabályok részletei megtalálhatók a légitársaságok irodáiban.

Megjelenés legkésőbbi időpontja

A jegyen vagy adott esetben az adatlapon/nyugtán a járat indulási ideje szerepel. A megjelenés legkésőbbi időpontját a légitársaság adja meg vagy a menetrend tartalmazza és azt a legkésőbbi időpontot jelenti, amikor az utasoknak meg kell jelenniük a jegykezelésnél a szükséges formaságok lebonyolítására. Késve jelentkező utasok miatt a járatok indítása nem késleltethető és ilyen esetekért felelősség sem vállalható.

Veszélyes Áruk az utaspoggyászban

Biztonsági okokból veszélyes áruk nem fuvarozhatók személyi (feladott vagy kézi) poggyászban/poggyászként. Korlátozott cikkek lehetnek, de nem kizárólag sűrített gázok, korrodáló anyagok, robbanóanyagok, gyúlékony folyadékok és szilárd anyagok, radioaktív anyagok, oxidáló anyagok, mérgek, fertőző anyagok és beépített riasztóval felszerelt aktatáskák A Montreali vagy a Varsói Egyezmény előírásai vonatkoznak utazására, és ezek a Szerződések korlátozzák a fuvarozó felelősségének értékhatárát halál vagy személyi sérülés, poggyász sérülése vagy elvesztése és késedelmes érkezése esetén.

Poggyászkategóriák

Feladott poggyász: a légiutasok bizonyos súlyú poggyászt díjmentesen adhatnak fel, ennek nagysága az érintett légitársaságtól, utazási osztálytól és/vagy útvonaltól függően változó lehet. A megengedett súlykereten felül feladott poggyászra túlsúly díj számítható fel. Kézipoggyász: a légiutasok bizonyos súlyú/méretű kézipoggyászt díjmentesen felvihetnek a fedélzetre, ennek nagysága az érintett légitársaságtól, utazási osztálytól és/vagy útvonaltól függően változó lehet. A kézipoggyász lehetőség szerint minél kisebb legyen. Az utazási irodák vagy a légitársaságok részletes tájékoztatást tudnak erről adni. További információ található az Internet-en a http://www.iata.org/bags alatt.