Tájékoztató a koronavírussal és kialakult helyzettel kapcsolatban

Rövid tájékoztató a repülőjegyekkel/utazással és a koronavírussal kapcsolatban

TÁJÉKOZTATÓ

Lehet utazni? Mi lesz a már lefoglalt jegyekkel? Elbukom a repülőjegyem teljes árát?
Ne ess pánikba!

 


 

 


 

A koronavírus kapcsán sokakat foglalkoztató kérdés az, hogy az utazásokat ez milyen szinten befolyásolja, lehetséges-e most utazni, illetve mi lesz a már lefoglalt repülőjegyekkel?

  • Mi a teendő abban az esetben, ha már kiállított repülőjeggyel rendelkezik az utas és a koronavírus miatt korlátozza a küldő/fogadó ország a ki/beutazást, ennek következtében pedig törlik a járatokat, amellyel utazna?

Pánikba esni semmiképp sem javasolt. Mint a legtöbb helyzetre, erre is van megoldás, ugyanis ha a légitársaság törli a járatot, az utasnak lehetősége adódik módosítani egy másik dátumra az utazás időpontját VAGY visszatérítést kérni, ahol a legtöbb esetben szinte a teljes jegyár visszafizetésre, a jegy pedig természetesen törlésre kerül.

  • Mi a teendő akkor, ha a desztinációt érintően nem kerül korlátozásra semmilyen módon az utazás és járattörlés sem következik be, de az utas fél és nem szándékozik elutazni?

Ebben az esetben pontosan kell tudni, hogy a megvásárolt jegynek mik a feltételei, ahogy erről a vásárlás alkalmával mindig tájékoztatásra is kerülnek az ügyfelek. De vegyük a szinte legtöbb esetben fennálló feltételt, vagyis azt, hogy a jegy módosítható, de nem visszatéríthető. Példánkban utóbbira így értelemszerűen nem lesz lehetőség, azonban ha az utas ragaszkodik hozzá, hogy ő most biztos nem akar utazni de kivárna és később már szívesen elmenne, módosításra van lehetősége, ahol a – légitársaságonként eltérő összegű – módosítási díj és ha az új időpontra drágábbak a jegyek, a fennálló jegyárkülönbözet megfizetésével lehetőség van kicserélni a repülőjegyet.

  • Biztonságos most az utazás?

Alapvetően mindig ajánlatos tájékozódni a járvány terjedéséről és arról, hogy mely területek érintettek benne és mennyire rejt magában kockázatot az odautazás. Viszont elmondható, hogy a légitársaságok szinte azonnal leállítják (törlik) a járataikat abban az esetben, ha a desztináció időközben veszélyessé válna. Ebben az esetben pedig az első pontnál lyukadunk ki, tehát lehetőség van módosítanunk vagy visszatérítést kérnünk.

Ide kattintva folyamatosan tájékozódhatunk, hogy a hatóságok hova/hova nem javasolják az utazást.

  • Mi lesz a nyaralásokkal? Érdemes most foglalni? Lehetőség van olyan repülőjegyet vásárolni, amely ingyen módosítható?

Sajnos a járvány további alakulását megjósolni szinte lehetetlen, de a nyaralások/utazások megtervezésénél ésszerű stratégia lehet a flexibilis repülőjegyek választása, amellyel a pénzügyi kockázat is minimalizálható. Ezek olyan jegytípusok, amelyek díjmentesen módosíthatóak a repülés napját megelőző 1-2 napig, és csak az esetleges jegyárkülönbözetet kell megfizetni, ha az új választott dátum drágább lenne. Vásárlásnál mindenképp jelezd az ügyintéződnek, hogy ilyen típusú jegyet szeretnél vásárolni!

 


 

Összegezve tehát a koronavírus hatásai a turizmusra megkérdőjelezhetetlenek, de kellő körültekintéssel és higgadt gondolkodással nem kell egyből kukába dobni a már megvásárolt repülőjegyünket vagy teljesen letenni az idei utazásokról.

Viszont a hétköznapi életben és utazásunk során is kiemelten figyeljünk a higiéniára, rendszeresen mossunk szappanos vízzel kezet vagy ezen lehetőség hiányában használjunk alkoholos fertőtlenítőket és kerüljük a testi kontaktust, tartsuk tisztán azokat a felületeket, amelyeket gyakran megfogunk és legyen kéznél mindig megfelelő mennyiségű zsebkendő tüsszentés vagy köhögés esetére.

 

Mindenkinek gondtalan utazást és jó egészséget kívánunk!